10116 feb '16 17:10

Doek valt definitief voor V&D

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - V&D krijgt geen doorstart.

ANP
ANP

De curatoren van het failliete warenhuisbedrijf zijn er niet in geslaagd tot een akkoord te komen met de potentiële koper, lieten ze dinsdagmiddag weten.

Daarmee krijgen alleen de externe vestigingen van La Place een nieuw bestaan. Die zijn eerder overgenomen door supermarktbedrijf Jumbo. Een ,,zeer beperkte groep V&D-medewerkers'' zal de komende weken onder leiding van de curatoren de boedel van het warenhuisbedrijf afwikkelen.

De curatoren onderhandelden met de investeringsmaatschappij van winkelondernemer Roland Kahn, bekend van CoolCat. Vorige week werd duidelijk dat hij verder wilde met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij moest daarvoor wel overeenstemming zien te vinden met de verhuurders van winkelpanden, terwijl ook de financiering voor de operatie nog moest worden afgerond.

HBC

Het Canadese winkelconcern Hudson's Bay (HBC) probeert ook al enige tijd deals te sluiten met de eigenaren van de V&D-panden. Dit concern is echter alleen geïnteresseerd in de winkelpanden, niet in een doorstart van V&D. HBC was dan ook niet in gesprek met de curatoren van het warenhuisbedrijf.

V&D werd op de laatste dag van 2015 failliet verklaard, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit het bedrijf had getrokken. De warenhuisketen kampte al langer met financiële problemen. Vorig jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen. Maar zover kwam het niet.

Nu het doek definitief is gevallen zijn circa 8000 medewerkers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants hun baan kwijt. Vakbond FNV noemde die werknemers in een eerste reactie de grootste verliezer. "Het V&D-personeel verliest op alle fronten'', aldus FNV-bestuurder Niels Suijker. "Natuurlijk zullen we onze leden bijstaan waar mogelijk, maar we kunnen helaas geen banen voor ze creëren.''

Volgens de curatoren hebben alle partijen ,zich maximaal ingezet'' om een doorstart tot stand te brengen. In hun verklaring bedankten de curatoren de medewerkers van V&D en La Place "voor hun inzet gedurende de afgelopen periode''.

Gerelateerde artikelen