10117 feb '16 09:15

Europese beurzen in de plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is woensdag hoger aan de handelsdag begonnen.

ANP
ANP

Ook in de rest van Europa stonden de graadmeters in het groen, gesteund door positieve bedrijfsresultaten. In Amsterdam zakte speciaalchemiebedrijf DSM na een goed begin toch in het rood.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,5 procent hoger op 405,40 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 621,42 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt stonden tot 0,7 procent in de plus.

Hoofdfonds DSM zakte 1,7 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. Het speciaalchemiebedrijf profiteerde in het vierde kwartaal van onder meer kostenbesparingen. Vooral de voedingsmiddelendivisie deed goede zaken. ABN AMRO zakte 3,3 procent, na een winstdaling in de laatste verslagperiode van vorig jaar vanwege onder meer wettelijke heffingen als de bankenbelasting.

Galapagos

Bij de middelgrote fondsen ging Fagron 0,2 procent omlaag, na een advieswijziging door Rabobank. Galapagos was lijstaanvoerder en won 5,9 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een nieuwe stap gezet in zijn onderzoek naar een middel tegen taaislijmziekte.

Vastgoedbedrijf WDP stond meer dan 2 procent in de plus. Het onlangs aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf lanceerde een nieuw groeiplan voor de periode 2016-2020. Softwarebedrijf Tie Kinetix (plus 9,9 procent) zag de omzet in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar flink aandikken.

In Parijs won Crédit Agricole ruim 7 procent, nadat het zijn winst in het vierde kwartaal met meer dan een kwart zag toenemen. Ook het Franse industrieel concern Schneider behoorde in Parijs tot de winnaars en steeg 7,7 procent. In Frankfurt zakte Nivea-producent Beiersdorf 1,6 procent, na de presentatie van jaarcijfers. De Belgische verzekeraar Ageas opende eveneens de boeken en daalde 2,3 procent.

Olie

Energieconcern RWE kelderde meer dan 9 procent, nadat het aangaf zijn dividend op gewone aandelen in 2015 op te schorten.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 29,05 dollar en Brent werd 0,2 procent duurder op 32,26 dollar per vat. De euro was met 1,1166 dollar waard, tegen 1,1140 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Gerelateerde artikelen