10117 feb '16 11:46

Europese beurzen in de lift

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden woensdag aan het einde van de ochtend duidelijk in de plus.

ANP
ANP

Het positieve sentiment werd onder meer gesteund door een aantal goede bedrijfsresultaten, waaronder die van de Franse bank Crédit Agricole. Ook hogere grondstofprijzen deden een duit in het zakje.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 1,7 procent hoger op 409,98 punten. De MidKap steeg 2,4 procent tot 629,53 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stegen de graadmeters tot 2 procent.

Staalgigant Arcelor Mittal was met 5,4 procent de sterkste stijger in de hoofdindex. Ook Delta Lloyd (plus 5 procent) en OCI (plus 3,2 procent) deden het goed.

DSM opende de boeken en was met een verlies van 2 procent de enige daler onder de hoofdfondsen. Hoewel het speciaalchemiebedrijf in het vierde kwartaal wist te profiteren van kostenbesparingen, leek er teleurstelling te zijn over onder meer het dividend.

Galapagos

Bij de middelgrote bedrijven ging Galapagos aan kop met een winst van 6,5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een nieuwe stap gezet in zijn onderzoek naar een middel tegen taaislijmziekte. Fagron (min 2,6 procent) was de grootste verliezer in de MidKap, na een advieswijziging.

Ook het recent op de beurs teruggekeerde ABN AMRO kwam met resultaten naar buiten. De bank zag de winst in de laatste verslagperiode van vorig jaar dalen vanwege onder meer wettelijke heffingen als de bankenbelasting. ABN AMRO zakte 0,3 procent.

Euronext

Beursuitbater Euronext zag zijn koerswaarde met bijna 10 procent flink teruglopen. Dat was de grootste daling van het aandeel sinds de introductie op de beurs. Euronext behaalde afgelopen jaar een 46 procent hogere winst, maar deed geen verder uitspraken over voorgenomen kostenverlagingen dit jaar. Dat stelde beleggers teleur.

In Parijs koerste Crédit Agricole ruim 12 procent in de plus, nadat het zijn winst in het vierde kwartaal met meer dan een kwart zag toenemen. Het Franse industrieel concern Schneider Electric behoorde ook tot de winnaars in Parijs en steeg 9 procent.

Euro

In Frankfurt zakte Nivea-producent Beiersdorf 0,8 procent na de presentatie van jaarcijfers. Energieconcern RWE kelderde meer dan 13 procent, nadat het aangaf zijn dividend op gewone aandelen in 2015 op te schorten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent tot 29,75 dollar en Brent werd 3,4 procent duurder op 33,29 dollar per vat. De euro was 1,1127 dollar waard, tegen 1,1140 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Gerelateerde artikelen