10118 feb '16 14:07

Tusk: top van maken of kraken

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Het is erop of eronder voor de Europese Unie met de onderhandelingen over een nieuw lidmaatschap van Groot-Brittannië van de unie.

EPA
EPA

Dat stelde EU-president Donald Tusk donderdag voorafgaand aan de top in Brussel.

,,Dit is een maken-of- kraken-top'', zei de Pool die de vergadering leidt. Hij voegde toe dat onderhandelingen nog volop gaande zijn. Tusk bestempelde de gesprekken als ,,moeilijk en gevoelig''.

De Britse premier David Cameron wil alleen dat zijn land EU-lid blijft onder betere voorwaarden. Tijdens de tweedaagse top moet er een nieuw, bindend en onomkeerbaar contract liggen om een vertrek van het land uit de unie, Brexit genaamd, te vermijden. Want als er een deal is, zal Cameron campagne gaan voeren vóór het lidmaatschap in een waarschijnlijk later dit jaar te houden referendum.

Juncker

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, toonde zich donderdag ,,best optimistisch'' over het slagen van de onderhandelingen. Maar er zijn nog wel een flink aantal zaken waarover gesproken zal moeten worden.

Zo wil Cameron onder meer het voor andere EU-burgers moeilijker maken om een beroep te doen op het Britse socialezekerheidssysteem. Dit ligt met name in Oost-Europese landen moeilijk.

De top begint om 17.00 uur.

Gerelateerde artikelen