10118 feb '16 14:10

Vonnis leider Bosnische Serviërs op 24 maart

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het vonnis van het Joegoslavië-Tribunaal in het proces tegen de voormalige president van de Bosnisch-Servische Republiek, Radovan Karadzic, is op 24 maart.

EPA
EPA

Dat heeft de president van het in Den Haag gevestigde tribunaal donderdag bekendgemaakt.

Karadzic wordt onder meer berecht wegens zijn verantwoordelijkheid voor de massamoorden op moslims rond Srebrenica in de zomer van 1995. In die belegerde plaats waren Nederlandse blauwhelmen gestationeerd ter bescherming van Bosnische moslims.

Karadzic werd op 21 juli 2008, na dertien jaar op de vlucht, in Belgrado aangehouden en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Zijn proces voor het tribunaal begon op 26 oktober 2009 en eindigde op 7 oktober 2014.

Volkerenmoord

De aanklacht met betrekking tot Srebrenica is wegens volkerenmoord. De enclave Srebrenica zou worden beschermd door Nederlandse VN-soldaten, maar viel in juli 1995 handen van Bosnisch-Servische troepen. Vervolgens zijn duizenden mannelijke islamitische Bosniërs stelselmatig om het leven gebracht.

Karadizic heeft tijdens het proces zichzelf verdedigd. De inmiddels zeventigjarige Karadzic was de politieke leider van etnische Serviërs die met alle middelen wilden voorkomen dat Bosnië-Herzegovina, vooral onder druk van westerse mogendheden, onafhankelijk van Belgrado werd. Ze vreesden er als minderheid te worden gedomineerd door Bosnische moslims. Het tribunaal werd in 1993 opgericht door de Verenigde Naties voor de berechting van ernstige misdaden gepleegd tijdens de afscheidingsoorlogen in het voormalige Joegoslavië die er in de jaren negentig woedden.

Gerelateerde artikelen