10118 feb '16 17:22

EU-leiders zien kans Brexit te voorkomen

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Optimisme dat een deal over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië mogelijk is, voerde de boventoon bij Europese leiders.

EPA
EPA

Maar er klonken ook veel waarschuwingen. ,,Geen deal tegen elke prijs'', zei bijvoorbeeld de Belgische premier Charles Michel. En dus worden slepende onderhandelingen verwacht.

Tijdens de tweedaagse top van regeringsleiders en staatshoofden donderdag en vrijdag is het de bedoeling een nieuwe overeenkomst te sluiten met Groot-Brittannië. De deal moet voorkomen dat de Britten tijdens een referendum later dit jaar voor een vertrek uit de unie stemmen, Brexit genaamd. Veel EU-leiders, onder wie de Ierse premier Enda Kenny, benadrukten het belang voor hun land en voor de EU dat Groot-Brittannië lid blijft.

Maar het is uiteindelijk de keuze van de Britten om voor te stemmen, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij is bereid ,,alles’’ te doen om de Britten binnenboord te houden. De Franse president François Hollande noemde het mogelijk om een akkoord te bereiken ,,omdat het noodzakelijk is’’.

Haalbaar

Premier Mark Rutte ziet een deal ,,als een verbetering en een overwinning voor de hele unie''. Ook hij denkt dat een akkoord haalbaar is. ,,We zijn best dichtbij en er is veel vooruitgang geboekt. Ik hoop dat we eruit gaan komen.''

EU-president Donald Tusk, die de vergadering leidt, had het over een maken-of-kraken-top.

Energie

Aan de energie van de Britse premier David Cameron kan het niet gaan liggen. ,,Ik zal vechten voor Groot-Brittannië'', zei hij. Hij verwacht moeilijke gesprekken, maar met ,,hard werk en goede wil'' is het mogelijk. ,,Het is belangrijker dat we dit goed doen, dan dat we het haastig doen'', zei hij.

Komt er een goede deal, dan zal hij die accepteren. Cameron waarschuwde ook door te zeggen dat als de deal niet tegemoetkomt aan de wensen van zijn land hij er niet achter gaat staan.

De top begon rond 17.00 uur.

Gerelateerde artikelen