10119 feb '16 15:55

Boskalis onderuit op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdagmiddag lager.

ANP
ANP

Een dalende olieprijs, en een lager begin van de beurshandel in de Verenigde Staten, zetten het sentiment wat onder druk. In Amsterdam viel een afwaardering van Boskalis door ABN AMRO slecht, het aandeel kelderde.

De AEX-index stond rond 15.45 uur 0,9 procent in de min op 410,21 punten. De MidKap zakte 0,8 procent naar 632,56 punten. Parijs en Frankfurt leverden tot 1,1 procent in. De FTSE in Londen ging 0,5 procent omlaag.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis stond onderaan de AEX, met een min van 10 procent. ABN AMRO verlaagde zijn beleggingsadvies. Daarbij gaven ze aan dat de onderneming last krijgt van de malaise in de oliesector.

Aegon

Aegon volgde Boskalis als verliezer en daalde 5 procent. De verzekeraar zag zijn nettowinst vorig kwartaal onverwacht sterk oplopen. De onderliggende winst voor belastingen was echter lager dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

In de MidKap ging BinckBank 5,2 procent hoger. De onlinebroker koopt de komende anderhalf jaar voor 25 miljoen euro eigen aandelen in. Analisten van ING gaven aan dat Binck ook na afronding van dit programma nog financiële ruimte heeft voor extra beloningen voor aandeelhouders.

Bij de kleinere aandelen was Wessanen uitblinker met een koerswinst van 8,7 procent. Het natuurvoedingsmiddelenbedrijf boekte vorig jaar een stevige groei en verwacht zijn resultaten in 2016 verder te kunnen verbeteren. Wessanen profiteert van de toegenomen populariteit van biologische en duurzame voedingsmiddelen.

Euro

In Frankfurt leverde verzekeraar Allianz 2 procent in. De kwartaalwinst van het concern voldeed niet aan de verwachtingen, vooral omdat claims in verband met natuurrampen hoger waren dan verwacht.

De prijs van Brentolie zakte 2,3 procent tot 33,52 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 3,3 procent goedkoper bij 29,76 dollar per vat. De euro was 1,1097 dollar waard, tegen 1,1095 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Gerelateerde artikelen