10119 feb '16 22:05

EU-leiders bijeen om Brexit te vermijden

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De 28 leiders van de Europese Unie zitten vrijdagavond sinds 21.40 uur om de tafel in Brussel om afspraken te maken over een aangepast EU-lidmaatschap voor Groot-Brittannië.

EPA
EPA

Ze hopen tot een deal te komen die de Britten moet overtuigen in een referendum vóór het EU-lidmaatschap te stemmen en niet te kiezen voor een vertrek, Brexit genaamd.

Een deal lijkt in de maak, zo is op te maken uit voorzichtig optimistische geluiden in Brussel. Zo twitterde de Maltese premier Joseph Muscat dat de leiders ,,hopelijk de plooien glad kunnen strijken en een deal kunnen sluiten''.

Op tafel ligt het jongste compromisvoorstel van EU-president Donald Tusk en de Europese Commissie dat is gebaseerd op alle een-op-eengesprekken met politieke leiders en is nagekeken door juristen. Het compromis is in hun ogen ,,eerlijk en uitgebalanceerd''. De tekst zou ook alle 28 EU-landen tevreden moeten stellen, aldus een hoge EU-ambtenaar. Maar dit moet blijken tijdens het diner met de EU-leiders, dat nu gaande is.

Veelbetekenend

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka had via Twitter laten weten dat ,,een conceptakkoord dichtbij'' was. Zijn opmerking was veelbetekenend omdat Tsjechië een van de landen was die de afgelopen uren flink onderhandelde. Het land had zorgen over het plan om EU-burgers moeilijker toegang te geven tot het Britse socialezekerheidsstelsel.

Aan de voorgesprekken, die bedoeld waren om pijnpunten weg te nemen, deden niet alle landen aan mee. Bovendien duurden ze en duurden ze maar. Ontbijt werd lunch, werd theetijd, werd diner. Veel leiders verlieten dan ook het gebouw waarin werd onderhandeld. Zo ging de Duitse bondskanselier Angela Merkel een frietje eten op een nabijgelegen Brussels plein.

Gerelateerde artikelen