10119 feb '16 22:55

Hollande: risico op oorlog Rusland Turkije

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS/BRUSSEL (ANP) - De Franse president François Hollande waarschuwt voor de risico's op een oorlog tussen Rusland en Turkije in Syrië.

EPA
EPA

,,Turkije is betrokken bij de strijd in Syrië'', zei Hollande vrijdagavond in een interview met radiozender France Inter.

,,Dat betekent een risico op oorlog'', zei het staatshoofd. ,,Men moet er alles aan doen om deze escalatie te verhinderen.'' In het gesprek in de marge van de EU-top in Brussel voegde Hollande eraan toe dat een dergelijk conflict geen directe oorlog zou zijn, ,,maar het kan een indirecte oorlog worden''.

De betrekkingen tussen beide landen zijn enorm verslechterd nadat Turkije een Russische bommenwerper in het Syrisch-Turkse grensgebied had neergeschoten. Ankara beschuldigde Moskou van overschrijding van de Turkse grens. Het Kremlin wees dit krachtig van de hand en stelde economische sancties in tegen het NAVO-land.

Het Turkse leger beschoot eerder op vrijdag bijna zeven uur achtereen stellingen van Koerdische milities van de YPG in het noorden van Syrië. Het ging om de heftigste beschietingen sinds de aanslag in Ankara woensdag waardoor 28 mensen omkwamen. Turkije houdt de YPG verantwoordelijk voor deze aanslag. Moskou steunt het Syrische regime. In het geval van een grondoperatie van Turkije in Syrië dreigt een openlijk conflict met Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen