10121 jan '16 17:16

Aboutaleb weer beste lokale bestuurder

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Ahmed Aboutaleb was in 2015 de beste lokale bestuurder van Nederland.

ANP
ANP

Dat is de mening van bestuurders en ambtenaren die meededen aan de verkiezing van het vakblad Binnenlands Bestuur. Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, kwam ook in 2014 naar voren als beste lokale bestuurder.

De beoordeling werd gedaan door bijna 7500 bestuurders, ambtenaren én lezers van Binnenlands Bestuur. De 54-jarige Aboutaleb wordt omschreven als verbindend, daadkrachtig en deskundig. Ook wordt hij geprezen om het feit dat hij in crisismomenten de boel bij elkaar weet te houden, inwoners opzoekt en niet wegloopt voor moelijke kwesties. Aboutaleb is sinds 2009 burgemeester van Rotterdam.

Het is voor het eerst dat de prijs twee keer op rij naar dezelfde persoon gaat. Aboutaleb stond sterk in de belangstelling vanwege zijn optreden en woorden na de aanslagen van januari 2015 op Charlie Hebdo in Parijs. ,,Het feit dat hij nu voor de tweede maal wint, laat zien dat de bestuurders van Nederland hem niet alleen om dat optreden waarderen, maar dat ze in hem een consistent bestuurder zien die er niet voor schuwt soms stevige bewoordingen te gebruiken om zijn punt te maken. Een bestuurder die staat voor zijn opvattingen en zijn stad'', zegt Eric de Kluis, hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur.

Nomineren

Alle lokale bestuurders in Nederland werden benaderd om mensen te nomineren. Op de tien meestgenoemde bestuurders kon een week lang worden gestemd. De andere negen genomineerden waren Henri Lenferink (burgemeester Leiden), Koos Janssen (burgemeester Zeist), Arno Brok (burgemeester Dordrecht), Paul de Rook (wethouder in Groningen), Martijn Leisink (wethouder in Arnhem), Lot van Hooijdonk (wethouder in Utrecht), Janny Bakker-Klein (wethouder in Huizen), Wim van de Donk (commissaris van de Koning in Noord-Brabant) en Toon van der Klugt (bestuurder bij hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard).

Aboutaleb kreeg de prijs donderdag uitgereikt tijdens Kompas 2016, het nieuwjaarsevenement van Binnenlands Bestuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen