10121 jan '16 18:16

Poetin bekritiseert Lenin fel

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP/DPA) - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag de grondlegger van de Sovjet-Unie, Vladimir Iljitsj Oeljanov (1870-1924), bekend als Lenin, fel bekritiseerd.

EPA
EPA

Poetin noemde de man waar in heel Rusland nog steeds standbeelden van staan, de oorzaak van het verval van Rusland in de vorige eeuw.

,,Lenin heeft een atoombom onder het gebouw Rusland gelegd en die is toen geëxplodeerd'', mopperde Poetin. ,,En de wereldrevolutie (Lenins stokpaardje) hadden we ook niet nodig''. zei Poetin op een bijeenkomst van atoomwetenschappers in Moskou.

Zijn ergernis over de extreemlinkse revolutionair Lenin kwam naar buiten toen een van de wetenschappers, Michael Kovaltsjoek, Lenins bekwaamheid prees ,,om het denken van miljoenen mensen vorm te geven''.

Poetin is geen fan van Lenin die met de revolutie van 1917 een communistisch schrikbewind vestigde. Eerder noemde Poetin de ineenstorting van Rusland onder de communisten de grootste ramp van de twintigste eeuw.

Een woordvoerder van Poetin haastte zich te zeggen dat Poetin op persoonlijke titel sprak er geen plannen zijn Lenin-standbeelden te slopen of Lenin uit het mausoleum op het Rode Plein weg te halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen