10121 feb '16 16:30

Snowden zou eerlijk proces in VS bijwonen

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - Als hij de verzekering zou krijgen dat hij een eerlijk proces tegemoet kan zien, dan zou Edward Snowden terugkeren naar de Verenigde Staten.

EPA
EPA

De voormalige agent van de geheime dienst NSA lekte tot woede van Washington duizenden vertrouwelijke documenten over die National Security Agency.

De nu 32-jarige Snowden vluchtte in mei 2013 naar Hongkong en een maand later naar Rusland, dat hem gretig asiel verleende. ,,Ik heb de Amerikaanse regering laten weten dat ik terugkeer als ik de kans krijg mijn motieven toe te lichten en een jury over mij oordeelt", aldus de voormalige agent in een interview in Moskou. Zou hij in de VS wegens spionage worden veroordeeld, dan loopt hij het risico een gevangenisstraf van maximaal dertig jaar te krijgen.

De tientallen onthullingen die Snowden deed, hadden veelal te maken met de afluisterpraktijken van de NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ. In de vele interviews die hij gaf, betitelde Snowden de Nederlandse inlichtingendiensten als schoothondjes van de Amerikanen. Het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee, noemde dat onzin.

Gerelateerde artikelen