10113 mrt '16 18:39

Tik voor Merkels CDU in deelstaatverkiezingen

Auteurs: ANP Nieuws en BNR Webredactie

BERLIJN (ANP) - De conservatieve partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft zondag een flinke tik gekregen bij verkiezingen in drie deelstaten.

EPA
EPA

Anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland is de grote winnaar. Volgens de eerste exitpolls van de Duitse tv-zender ZDF is de CDU alleen in Saksen-Anhalt de grootste partij gebleven, al krijgt juist in die deelstaat AfD flink voet aan de grond. Die partij kreeg liefst 24,2 procent van de stemmen en werd daarmee tweede.

AfD was al vertegenwoordigd in vijf deelstaatparlementen en daar kwamen er zondag drie bij. In Baden-Württemberg werd de CDU door de Groenen van premier Winfried Kretschmann afgelost als grootste partij. Die kan daardoor naar verwachting gewoon verder regeren. In Rijnland-Palts is de sociaaldemocratische SPD net wat groter geworden dan de CDU. Opvallend is dat in die deelstaat de CDU juist kritisch tegenover het beleid van Merkel staat, waar de SPD het beleid juist verdedigt.

De leider van de CDU in Saksen-Anhalt gaf Merkel de schuld van de teleurstellende resultaten voor de christendemocraten. ,,De kwestie waardoor de AfD in de parlementen door heel Duitsland is terechtgekomen kan niet langer worden genegeerd op federaal niveau'', zei Reiner Haseloff. ,,We hebben oplossingen nodig.''

Asielchaos

AfD voerde campagne met slogans als ,Stel de grenzen veilig'' en ,,Stop de asielchaos''. ,,We hebben fundamentele problemen in Duitsland en die hebben tot dit resultaat geleid'', zei AfD-leider Frauke Petry.

De verkiezingen werden vooraf gezien als eerste belangrijke graadmeter voor de populariteit van het vluchtelingenbeleid van Merkel. Circa een half jaar geleden opende zij de grenzen voor in Boedapest gestrande vluchtelingen en verzekerde de bezorgde bevolking in een televisie-interview ,,Wir schaffen das''. In 2015 kwamen er een miljoen migranten Duitsland binnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen