1019 mrt '16 11:49Aangepast op 15 mrt '16 17:11

Somber Boskalis grote verliezer op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Boskalis ging woensdagochtend hard onderuit op de Amsterdamse beurs, nadat de baggeraar en zeetransporteur bij de presentatie van de jaarresultaten sombere vooruitzichten had geschetst.

ANP
ANP

Telegraaf Media Groep (TMG) en Van Lanschot kregen met hun jaarcijfers evenmin de handen op elkaar.

De AEX-hoofdindex stond tegen het middaguur 0,5 procent hoger op 434,86 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 661,33 punten. De belangrijkste graadmeters op de aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs gingen in de ochtendhandel tot 0,5 procent omhoog.

Boskalis kon afgelopen jaar nog teren op een goed gevulde orderportefeuille, maar zet zich schrap voor een veel lastiger 2016. De winst zal dit jaar aanzienlijk lager uitvallen dan in 2015, toen ook al sprake was van een daling met 10 procent. Het aandeel stond met een verlies van bijna 15 procent stijf onderaan de AEX.

Altice

Lijstaanvoerder in de AEX was kabelconcern Altice met een winst van 2,5 procent. Heineken profiteerde van een hoger beleggingsadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De bierbrouwer kreeg er 1,6 procent bij.

TMG leed vorig jaar opnieuw verlies op een dalende omzet. De aanhoudende afname van de advertentie-inkomsten kon niet volledig worden gecompenseerd met bezuinigingen. Lichtpuntje was een fikse stijging van de inkomsten uit online abonnementen. Het was niet voldoende om de koers in beweging te zetten.

Euro

Van Lanschot zag de onderliggende winst afgelopen jaar wel toenemen, maar minder sterk dan analisten hadden voorzien. De Bossche vermogensbeheerder kondigde bovendien aan dat het voorlopig investeringen voorrang geeft boven een verdere verbetering van de kostenefficiëntie. Het aandeel leverde 0,1 procent in.

De resultaten van Stern Groep kregen een betere ontvangst. Het autobedrijf boekte fors meer omzet, mede dankzij een verkoopspurt in het laatste kwartaal, en werd beloond met een koerswinst van 0,7 procent.

De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,1030 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent naar 37,03 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en kostte 40,30 dolar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen