10110 mrt '16 09:54

AEX kabbelt richting ECB-besluit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend rond de slotstanden van woensdag.

ANP
ANP

Ook andere graadmeters in Europa bleven dicht bij huis in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Alom wordt verwacht dat de ECB nieuwe stappen zet zijn strijd tegen de zeer lage inflatie en de kwakkelende economische groei in de eurozone.

De AEX-index stond na ruim een halfuur handel 0,5 procent hoger op 437,53 punten. De MidKap steeg eveneens 0,5 procent tot 666,77 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,4 procent omhoog.

De ECB komt donderdagmiddag met nieuwe prognoses voor de inflatie en de groei, die naar verwachting somberder zijn dan de vorige ramingen. Waarschijnlijk blijkt uit de nieuwe voorspellingen dat de inflatie nog langer ver verwijderd blijft van het door de ECB nagestreefde peil van net geen 2 procent.

Boskalis

Boskalis, dat woensdag nog een flinke jas uitdeed, was koploper in de AEX met een winst van 3,4 procent. Bierbrouwer Heineken sloot de rij met een verlies van 0,1 procent, waarmee het meteen de enige daler was onder de hoofdfonsen.

Met name kleinere fondsen wisten donderdag de aandacht op zich gericht. Onder meer Pharming (min 16 procent) en RoodMicrotec (min 4,9 procent) wisten met hun jaarcijfers niet te overtuigen. Ctac (plus 8,9 procent) en Refresco Gerber (plus 1,2 procent) deden dat wel.

In Parijs boekte Carrefour een verlies van 0,5 procent. Het supermarktbedrijf zag zijn winst het afgelopen jaar teruglopen op een hogere omzet. Detacheerder Michael Page kreeg met zijn jaarcijfers de handen van beleggers niet op elkaar. Het aandeel zakte in Londen 1 procent.

Euro

In Frankfurt kwam het aandeel van mediaconcern RTL Group nauwelijks in beweging. Het bedrijf zag het afgelopen jaar de winst met ruim een vijfde oplopen, met name door een sterke groei van de onlineomzet. Hugo Boss won ruim 4 procent, nadat het bekendmaakte het dividend voor dit jaar op het niveau van afgelopen jaar te houden.

De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,1020 dollar bij het Europese slot woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent naar 38,07 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper en kostte 40,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen