10110 mrt '16 22:11

'Zuid-Sudanese troepen pleegden massamoord'

Auteur: ANP Nieuws

NAIROBI (ANP) - Zuid-Sudanese regeringstroepen hebben doelbewust meer dan zestig mannen en jongens verstikt die gevangen zaten in scheepscontainers.

ANP
ANP

De lichamen werden daarna gedumpt op een veld in de buurt van de stad Leer. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De massamoord zou al in oktober vorig jaar hebben plaatsgevonden. ,,De willekeurige arrestaties, marteling van en massamoord op deze gevangenen is maar een voorbeeld van de absolute minachting van de Zuid-Sudanese regering voor de oorlogsconventies. Dit zijn allemaal oorlogsmisdrijven'', stelt een woordvoerder van Amnesty.

Volgens tientallen getuigen werden de mannen willekeurig uit Leer en een nabijgelegen dorp meegenomen. Met de handen gebonden achter de rug werden ze in de containers gedreven, waarin geen enkele vorm van ventilatie was.

De militairen negeerden de wanhopige schreeuwen van de gevangen. Volgens een getuige gaf de commandant opdracht om de lichamen van vier mannen uit een container te halen, die daarna opnieuw werd gesloten met nog levende gevangenen erin.

In augustus vorig jaar werd na lang onderhandelen een vredesakkoord bereid. De gevechten in het noorden van het land gingen echter nog tot het eind van het jaar door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen