10111 mrt '16 09:20

AEX herstelt van ECB-kater

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam liet vrijdagochtend een stevige winst noteren.

ANP
ANP

Ook elders in Europa staan dikke plussen op de koersborden. Beleggers lijken de kater te hebben verwerkt die donderdag ontstond na de aanvankelijke euforie over de nieuwe stappen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De hoofdindex op het Damrak stond in de vroege handel 2 procent hoger op 438,64 punten. Alle 25 fondsen stonden in de plus. De MidKap steeg 1,3 procent tot 663,52 punten. Ook bij de middelgrote fondsen waren geen verliezers. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 1,5 tot 2,1 procent.

De graadmeters gingen over een breed front vooruit, onder aanvoering van de financiële sector en de grondstofbedrijven. ING (plus 4 procent) en ArcelorMittal (plus 4,3 procent) voerden de hoofdindex op het Damrak aan. In de MidKap toonde roestvrijstaalconcern Aperam zich met een winst van 3,3 procent het beste jongetje van de klas.

Beter Bed

De CAC40 in Parijs werd aangevoerd door ArcelorMittal en banken Credit Agricole en BNP Paribas. In Frankfurt stonden Deutsche Bank en Commerzbank bij de sterkste stijgers. In Londen was het beeld niet anders met de Britse bank Barclays op poleposition in de FTSE, gevolgd door verzekeraar Aviva en Standard Chartered.

In Amsterdam stonden Advanced Metallurgical Group (AMG) en Beter Bed in de belangstelling nadat voorbeurs de boeken werden geopend. Beleggers wisten het nieuws dat AMG vorig jaar zijn schuldenlast heeft afgelost wel te waarderen. AMG, dat zich nu richt op groei door overnames, werd door beleggers 5 procent hoger gezet.

Euro

De economische vooruitzichten voor Beter Bed (min 1,1 procent) zijn volgens de onderneming onverminderd gunstig. De beddenverkoper verwacht dit jaar te kunnen blijven profiteren van onder meer de aantrekkende huizenmarkt, die wordt ondersteund door de lage hypotheekrente.

De euro was 1,1115 dollar waard, tegen 1,1185 dollar bij het Europese slot donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2 procent naar 38,60 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder en kostte 40,65 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen