10111 mrt '16 11:58

'Syrische regeringsdelegatie naar overleg'

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - De regering van de Syrische president Bashar al-Assad neemt volgende week deel aan het vredesoverleg dat in het Zwitserse Genève gepland staat.

EPA
EPA

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

De oppositie tegen Assad heeft vrijdag ook gemeld maandag naar het overleg te komen. Het in Riyad zetelende Hoge Onderhandelingscomité (HNC) van de oppositie zegt geen voorwaarden aan deelname aan het vredesoverleg te stellen.

Officieel heeft Syrië nog niets over zijn deelname aan het overleg onder leiding van VN-gezant Staffan de Mistura gezegd. Verwacht wordt dat de Syrische minister van Buitenlandse Zaken dat zaterdag zal doen.

Kremlin

Het Kremlin zegt dat instandhouding van de territoriale eenheid van Syrië voor Rusland en waarschijnlijk ook andere landen een essentiële voorwaarde is. Minister Sergej Lavrov meent dat ook de etnische Koerden in Syrië aan het overleg moeten deelnemen. Onderhandelen zonder de Koerden zou een ,,blijk van zwakte'' van de internationale gemeenschap zijn, zei Lavrov.

De Mistura zei in een interview met het Russische persbureau RIA-Novosti dat het overleg vooruitgang moet opleveren over onderwerpen als de vorming van een nieuwe regering, nieuwe verkiezingen en een nieuwe grondwet. Over hooguit anderhalf jaar zouden onder toezicht van de VN parlements- en presidentsverkiezingen moeten plaatsvinden, zei hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen