10114 mrt '16 15:05

Noorden Frankrijk heet 'Hauts-de-France'

Auteur: ANP Nieuws

LILLE (ANP) - Twee samengevoegde Noord-Franse regio's gaan Hauts-de-France heten.

ANP
ANP

Dit heeft het regiobestuur maandag bepaald na een stemming op het internet.

De bewoners van de circa 6 miljoen inwoners tellende regio tussen Parijs en de Belgische grens konden stemmen voor een nieuwe naam. Er waren er drie ter keuze overgebleven: Hauts-de-France, Nord-de-France en Terres du Nord.

De nieuwe naam, Boven- of Hoogten van Frankrijk, is met spot ontvangen. Een commentaar op internet stelt dat het nu gedaan is met de Alpen. Anderen suggereren na dit voorbeeld meer nieuwe namen voor samengesmolten Franse regio's zoals De Grote Linkerbenedenhoek (Le Grand Coin en Bas à Gauche) en Helemaal Beneden (Tout en Bas).

Met ingang van dit jaar zijn Picardië en Noorden-Nauw-van-Calais samen. De voorlopige naam Nord-Pas-de-Calais-Picardie moest korter. De autoriteiten hebben wel beloofd die naam ook te blijven gebruiken. Dat komt omdat veel Picardiërs boos zijn dat hun oude Picardië in de vergetelheid raakt.

Europees Frankrijk telde vorig jaar nog 22 regio's. Dat is teruggebracht naar dertien. De gefuseerde regio's moeten voor 1 juli besluiten met welke naam ze verder gaan.

Gerelateerde artikelen