10114 mrt '16 18:43

Elf aanhoudingen na bomaanslag Ankara

Auteur: ANP Nieuws

ANKARA (ANP) - Turkije heeft elf personen aangehouden in verband met betrokkenheid bij de bomaanslag van zondag in Ankara.

EPA
EPA

Naar tien andere personen wordt nog gezocht, liet de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus maandag weten.

Vier arrestaties zouden zijn verricht in Sanliurfa, even benoorden de Syrische grens. De auto die de twee daders, een man en een jonge vrouw, gebruikten was gekocht van een dealer uit de Zuidoost-Turkse stad.

De daders van de bomaanslag, waarbij 37 mensen om het leven kwamen, hadden beiden banden met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, meldden bronnen bij de Turkse veiligheidsdiensten maandag.

Klinknagels en spijkers

De explosieven waarmee het tweetal hun auto had volgeladen waren van hetzelfde soort als die de daders van de aanslag van vorige maand in Ankara gebruikten, zei een politiebron. De daders van zondag hadden klinknagels en spijkers toegevoegd om zo veel mogelijk letsel toe te brengen en schade aan te richten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in de regeringswijk van de Turkse hoofdstad is nog niet opgeëist. De Turkse regering wijst met een beschuldigende vinger naar de PKK. De vrouwelijke zelfmoordterrorist zou in 1992 in Kars zijn geboren en zich in 2013 bij de PKK hebben aangesloten, aldus de bronnen.

De TAK, een splinter van de PKK, zegt de hand te hebben gehad in de aanslag van 17 februari. De PKK (of Koerdische Arbeiderspartij) nam naar eigen zeggen in het verleden vooral leger en politie op de korrel en beweert burgers te sparen. Als de Koerdische rebellenbeweging nu ook burgers als doelwit beschouwt, zou dat een belangrijke strategiewijziging betekenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen