10114 mrt '16 19:12

Poetin haalt militairen uit Syrië terug

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gezegd dat Russische militairen in Syrië vanaf dinsdag terug naar huis komen, omdat zijn troepen voor een groot deel hun doeleinden in dat land hebben bereikt.

EPA
EPA

Poetin zei dat de Russische strijdkrachten de voorwaarden voor vredesoverleg hebben geschapen. De marine- en luchtmachtbases die Rusland in Syrië gebruikt, blijven functioneren zoals die dat eerder ook deden.

Poetins Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad heeft maandag laten weten dat is besloten ,,de Russische militaire aanwezigheid in het Syrische luchtruim te verminderen''. Maar ,,Rusland blijft het land steunen in de strijd tegen terrorisme''.

Poetin kondigde het begin van de terugtrekking aan rond een bijeenkomst met zijn ministers Sergej Sjojgoe van Defensie en Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken. Rusland moet zich nu intensief op het vredesoverleg storten, aldus Poetin.

Assad

Rusland greep eind september in met een grote hoeveelheid gevechtsvliegtuigen om de Syrische president Bashar al-Assad voor de ondergang te behoeden. Assad beheerste na vijf jaar burgeroorlog nog nauwelijks een zesde van het grondgebied met zijn uitgeputte en uitgedunde strijdkrachten.

Assad is volgens het Kremlin door Poetin over de terugtrekking gebeld. De Syrische president zei toen te hopen dat het vredesoverleg concrete resultaten oplevert. Lavrov waarschuwde maandag dat de vredesgesprekken in Genève niet simpel zullen zijn. Het is volgens hem afwachten of alle partijen op komen dagen en aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

Gerelateerde artikelen