10116 mrt '16 10:12

Gemeente gaat in gesprek over rokjes

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam gaat in gesprek met de manager en de medewerkers in stadsdeel Nieuw-West over het opvatten van het kledingvoorschrift.

ANP
ANP

Dat heeft de gemeente laten weten na de ontstane ophef over een vermeend 'rokjesverbod'.

Op woensdagochtend was er al overleg van verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho en de directeur van de dienst dienstverlening met de direct betrokkenen. De ophef ontstond toen een vrouwelijke manager van het stadsdeel in een e-mail aan vrouwelijke baliemedewerkers had laten weten dat zij geen te korte rokjes en jurkjes of knielaarzen mogen dragen.

Er was een discussie op de werkvloer bij de stadsloketten van Nieuw-West nadat een medewerkster een heel kort rokje aanhad, waarbij naar verluidt de billen te zien waren. Collega's hebben dit toen aangekaart bij de manager. Onder de noemer #rokjesgate was het onderwerp de hele ochtend trending op Twitter, waarbij veel mensen kritiek uitten op de rondgestuurde mail.

Geen sprake van

De gemeente zegt dat er van een rokjesverbod geen sprake was. ,,De gestuurde mail was niet bedoeld als dreigement of verbod. Evenmin was dit een reactie op klachten van de omgeving. Het was bedoeld als verduidelijking naar aanleiding van een interne discussie.''

Vrouwelijke baliemedewerkers mogen zelf bepalen hoe zij zich kleden, stelt de gemeente. Het uitgangspunt bij de kledingvoorschriften is dat zij ,,professioneel en representatief gekleed'' gaan.

,,Natuurlijk moeten ambtenaren er representatief uitzien, maar het blijft hier Amsterdam, dus er mag eerder meer dan minder'', zegt wethouder Choho. ,,We gaan hier dan ook absoluut geen regels over afkondigen, medewerkers zijn over het algemeen prima in staat zelf te bepalen wat wel of niet passend is.''

Gerelateerde artikelen