10117 mrt '16 14:56

Rutte: nog geen gelopen race

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - ,,Het is nog geen gelopen race.'' Dat zei premier Mark Rutte donderdag in Brussel voorafgaand aan de top van Europese leiders over de migratiedeal met Turkije.

ANP
ANP

Maar dat er definitieve afspraken moeten komen is ,,cruciaal'', aldus de premier. ,,Er is geen alternatief.''

EU-president Donald Tusk, die de top donderdag en vrijdag voorzit, toonde zich eerder op de dag ,,meer voorzichtig dan optimistisch'' over de succeskansen van de top. Rutte zei het hiermee eens te zijn.

,,We willen bereiken dat de oversteek van Turkije naar Griekenland binnen drie tot vier weken stopt'', zei hij. ,,Er zijn nog grote obstakels en er is veel discussie. We moeten het juridisch goed onderbouwen, maar onder collega’s bestaat het gevoel dat we dat goed voor elkaar gaan krijgen.''

Terugnemen

Een van de omstreden onderdelen van de migratiedeal is het terugnemen door Turkije van alle migranten die naar de Griekse eilanden overvaren. Daarvoor moet zowel Griekse als Turkse wetgeving worden aangepast. Met de voorwaarden voor visumliberalisatie voor Turken wordt niet ,,gemarchandeerd'', onderstreepte Rutte. Alle betrokkenen werken volgens de premier ondertussen ,,verschrikkelijk hard’’ om het akkoord met Turkije te kunnen beklinken.

Rutte wilde niet zeggen of het de laatste kans is, maar zei niet in te zien hoe het later alsnog tot een succes kan komen. ,,Er zal echt nog veel moeten gebeuren, vandaag met de 28 EU-landen en morgen met Turkije. Het worden twee lange dagen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen