10117 mrt '16 17:45

Kleine winst voor Amsterdamse beurs

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is donderdag met een kleine winst gesloten.

ANP
ANP

Beleggers kregen daarbij onder meer steun van hogere koersen op Wall Street en stijgende grondstofprijzen. De rest van de Europese graadmeters toonde een verdeeld beeld. Bankaandelen gingen in heel Europa onderuit.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent lager op 444,06 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 676,30 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,5 procent tot 0,9 procent in. De FTSE in Londen sloot met 0,4 procent winst.

ING was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een verlies van 2 procent. Grootste stijger was staalfabrikant ArcelorMittal met een plus van 10 procent. Delta Lloyd verloor 1 procent. Woensdagavond gingen aandeelhouders akkoord met een omstreden claimemissie van de verzekeraar.

MidKap

In de Midkap was roestvrijstaalbedrijf Aperam de grootste winnaar met een plus van 4,3 procent. Galapagos leverde 4 procent in. Het biotechnologiebedrijf maakte bekend nieuwe stappen te hebben gezet in de ontwikkeling van zijn middel tegen taaislijmziekte. Bij de kleinere bedrijven sprong AND International Publishers in het oog. De maker van digitale kaarten verloor 6 procent, terwijl zonnige prognoses voor 2016 en de aankondiging van dividend eerder nog voor koerswinst zorgden.

Bij de banken kelderde Banco Popolare ruim 14 procent in Milaan, nadat de ECB aanvullende eisen stelde aan zijn geplande fusie met Banco Popolare di Milano. Deutsche Bank verloor in Frankfurt 2,6 procent en BNP Paribas leverde in Parijs 2,3 procent in. In Londen verloren RBS en Barclays 1,5 procent tot 2,1 procent.

De euro steeg na de renteplannen van de Fed tot 1,1329 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 3,6 procent tot 39,86 dollar per vat en Brent ging 2,5 procent omhoog naar 41,35 dollar.

Gerelateerde artikelen