10118 mrt '16 18:04

Rutte: migratiedeal goed voor alle partijen

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De afspraken tussen de Europese Unie en Turkije om de migratiecrisis samen op te lossen en de stroom migranten een halt toe te roepen zijn ,,verstandig'' en ,,goed voor alle partijen''.

EPA
EPA

Zo kwalificeerde premier Mark Rutte de deal na afloop van overleg. Hij was in zijn rol van tijdelijk voorzitter van de EU nauw betrokken bij voorgesprekken om de EU en Turkije tot elkaar te brengen.

,,Deze deal is goed voor vluchtelingen, omdat ze in Turkije betere opvang krijgen, omdat ze niet meer de levensgevaarlijke overtocht moeten maken. Dit is goed voor Turkije, dat hulp krijgt bij de opvang van vluchtelingen, en dit is goed voor Europa, dat niet meer op een ongecoördineerde manier zulke aantallen vluchtelingen krijgt.''

Rutte noemde het akkoord dan ook een ,,buitengewone belangrijke stap''. Hij verwacht dat dit de doorbraak is in de migratiecrisis, al luistert de uitvoering van het akkoord wel nauw.

Zeventig man extra

De afspraken gaan zondag in. Alle nieuwe migranten die dan aankomen in Griekenland zullen vallen onder de nieuwe afspraken en worden teruggestuurd naar Turkije. Europa is op zijn beurt dan bereid voor elke teruggestuurde Syriër een Syrische vluchteling op te nemen.

Rutte zou dan ook tegen alle migranten willen zeggen die alsnog de oversteek willen wagen: ,,Doe het niet.'' De premier wees erop dat zij die dit wel doen niet alleen hun geld kwijt zijn en hun leven riskeren, maar ook ,,onderaan op de lijst komen'' van migranten die op legale manier naar Europa kunnen komen.

Om Griekenland te helpen bij de hele organisatie, zal Nederland zeventig man extra sturen om de autoriteiten te ondersteunen bij de verwerking van de asielaanvragen, kondigde Rutte aan. Andere EU-landen zullen ook assistentie verlenen.

Gerelateerde artikelen