1015 apr '16 14:38

IJslandse premier dreigt met verkiezingen

Auteur: ANP Nieuws

REYKJAVIK (ANP) - Premier Sigmundur Gunnlaugsson heeft dinsdag gedreigd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven als zijn coalitiepartner, de Partij voor Onafhankelijkheid (IP), hem niet steunt.De eerste minister staat onder druk doordat uit de Panama Papers blijkt dat zijn echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen.

EPA
EPA

De eerste minister staat onder druk doordat uit de Panama Papers blijkt dat zijn echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen. De premier steunde een beweging die schuldeisers van deze banken, waaronder Nederland, wilde uitbetalen. Daardoor had hij tevens een persoonlijk belang bij uitbetaling van schulden.

Gunnlaugsson overlegde dinsdagochtend met de leider van IP, de minister van Financiën Bjarni Benediktsson.

Maandag diende de oppositie in het parlement een motie van wantrouwen in tegen de premier. Die kreeg 's avonds steun van duizenden betogers die buiten voor het parlementsgebouw in Reykjavik het aftreden van Gunnlaugsson eisten. Voor dinsdag is wederom een demonstratie aangekondigd. Het parlement stemt later dinsdag over de motie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen