SPORT6 apr '16 16:47

Inval bij UEFA om Panama Papers

Auteur: ANP Nieuws

NYON (ANP/RTR) - De Zwitserse politie heeft woensdag een inval gedaan bij de UEFA en een ander bedrijf.

ANP
ANP

Agenten wilden onder meer de contracten tussen de Europese voetbalbond en de bedrijven Cross Trading en Teleamazonas inzien, meldden de UEFA en de Zwitserse justitie.

Dinsdag meldde de Süddeutsche Zeitung dat FIFA-baas Gianni Infantino in zijn tijd als secretaris-generaal van de UEFA mogelijk dubieuze contracten tekende met de Argentijnse sportrechtenhandelaren Hugo en Mariano Jinkis. Dat zou blijken uit de zogenoemde Panama Papers, een grote hoeveelheid gelekte documenten van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca. Dat bedrijf hielp bedrijven belasting te ontwijken.

Vader en zoon Jinkis zijn in de VS eerder aangeklaagd in het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond FIFA. De Argentijnen kochten met het op het eilandje Niue gevestigde Cross Trading in 2006 de rechten voor drie seizoenen van de Champions League en in maart van 2007 ook voor de UEFA Cup en de Europese Supercup. Dat kostte destijds in totaal 139.000 dollar. Die rechten verkochten de Argentijnen met forse winst door aan de Ecuadoraanse televisiezender Teleamazonas. De UEFA liep daardoor mogelijk tonnen mis.

Tv-rechten

De Zwitserse justitie liet weten dat de doorzoeking inderdaad te maken heeft met een deal rond tv-rechten. Er is een verdenking van crimineel wanbeleid, wat erop neerkomt dat er in strijd met het belang van het bedrijf is gehandeld. Dat is verboden in Zwitserland. Er zijn geen specifieke verdachten. Het onderzoek is gestart na publicaties in de media, maar ook op basis van onderzoek naar geldstromen en andere gebeurtenissen. Toen de UEFA bevestigde dat er zaken waren gedaan met Cross Trading, ging de politie tot actie over.

De UEFA verklaarde woensdag dat de politie alle relevante documenten heeft gekregen en dat de bond volledig meewerkt. Eerder gaf Infantino al aan dat hem en de UEFA niets te verwijten valt en dat zij niets hadden gedaan wat illegaal was. De UEFA meldde dat het de beste deal had gemaakt. De handel tussen Cross Trading en Teleamazonas is volgens de UEFA ,,hun zaak, niet de onze''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen