10111 apr '16 17:44Aangepast op 14 apr '16 10:29

Banken en mijnbouwers helpen beurzen omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen in Europa zijn maandag met winst gesloten.

ANP
ANP

Met name aandelen in de grondstoffenbranche en de financiële sector waren gewild bij beleggers, die verder wachten op de kwartaalcijferperiode die later deze week op gang komt.

In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index 0,6 procent hoger op 436,56 punten, en steeg de MidKap 0,8 procent tot 679,18 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen 0,6 en 0,2 procent hoger de handel uit. De FTSE in Londen viel uit de toon met een verlies van 0,1 procent.

Staalproducent ArcelorMittal was veruit de sterkste stijger in de AEX met een winst van 7,8 procent. SBM Offshore profiteerde van verder oplopende olieprijzen. De leverancier van opslag- en productieschepen kreeg er 3,5 procent bij.

ABN AMRO

Aegon volgde met een plus van 3 procent, na de aankondiging van de verkoop van het merendeel van zijn Britse lijfrenteportefeuille. Analisten reageerden instemmend op die stap omdat het risicoprofiel van de verzekeraar erdoor verbetert.

ABN AMRO had op de beurs geen last van nieuwe onthullingen uit de Panama Papers, waarin de financiële instelling wordt genoemd. Het aandeel steeg 1,7 procent. Het gunstige sentiment rond bankaandelen hielp ook ING (plus 2,1 procent) flink vooruit.

Olie

Bij de middelgrote fondsen profiteerde ook Delta Lloyd van het herstel onder banken en verzekeraars. Na de officiële afronding van zijn claimemissie stond Delta Lloyd met een winst van 11,5 procent bovenaan de MidKap.

In Frankfurt leverde Prada bijna 7 procent in. Het Italiaanse modehuis heeft afgelopen jaar de laagste winst in vijf jaar tijd in de boeken gezet. De onderneming kampt vooral met een zwakke vraag uit Azië. In Zürich werd luchtvaartcateraar Gategroup ruim een vijfde meer waard na een overnamebod door het Chinese HNA.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 40,42 dollar. Brentolie werd 2 procent duurder op en bracht per vat van 159 liter 42,78 dollar op. De euro was 1,1410 dollar waard, tegen 1,1405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen