1014 nov '15 14:19Aangepast op 4 nov '15 14:48

PvdA en VVD botsen over afbouw missie

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De PvdA is tegen het ,,heel snel'' afbouwen van de missie tegen piraterij voor de kust van Somalië.

ANP
ANP

Dat zei PvdA'er Sultan Günal-Gezer woensdag in een Kamerdebat. De VVD ,,verbaast'' zich over het standpunt van de coalitiepartner.

Volgens de liberaal Fred Teeven is het ,,onzin'' om de marine te blijven inzetten voor de kust van de Hoorn van Afrika als het daar veilig is. De marineschepen zouden volgens hem goed kunnen worden ingezet om mensensmokkel in de Middellandse Zee tegen te gaan.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de toekomstige inzet van de antipiraterijmissie. Maar vorige maand nog zei generaal Tom Middendorp, 's lands hoogste militair, dat ons land een kleinere bijdrage gaat leveren aan deze missie. Piraten slagen er niet meer in om schepen te kapen en er zijn bijna geen aanvallen meer.

Private gewapende beveiligers

De uitzending voor de kust van Somalië is dit jaar al afgebouwd. Nederland neemt alleen deel aan de Europese missie Atalanta. In de jaren hiervoor was de marine ook actief in de NAVO-missie Ocean Shield. Ons land doet sinds 2008 mee aan de strijd tegen piraterij.

Ook over de inzet van private gewapende beveiligers op koopvaardijschepen verschillen de PvdA en VVD van mening. De liberalen zijn er voorstander van. De PvdA herhaalde woensdag dat het geweldsmonopolie bij de overheid moet blijven. Het kabinet wil private gewapende beveiligers toestaan, maar schuift wetgeving hierover al heel lang voor zich uit.

Gerelateerde artikelen