10117 aug '15 22:57Aangepast op 17 aug '15 23:32

'FIFA ontmantelt dagelijks bestuur'

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - Het bestuursmodel van de wereldvoetbalbond FIFA krijgt een heel andere opzet.

EPA
EPA

Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op een bron die betrokken is bij de hervormingen binnen de FIFA, verdwijnt het machtige uitvoerend comité dat momenteel onder leiding staat van Sepp Blatter en waarin de voorzitters van de continentale bonden zitting hebben. De dagelijkse leiding moet in handen komen van een comité met daarin onafhankelijke bestuurders, met daar boven een raad van toezichthouders. Daarin moeten vertegenwoordigers van de 209 bij de FIFA aangesloten landen zitting nemen.

Veel macht ligt momenteel bij het uitvoerend comité met Blatter aan het hoofd. Voorheen besliste dit selecte groepje mannen onder meer waar en wanneer de WK's worden gehouden. Die macht is echter overgedragen aan het congres, aangezien veel bestuursleden van de FIFA de afgelopen jaren hun positie misbruikt blijken te hebben om hun zakken te vullen. Eind mei werden vlak voor de voorzittersverkiezing zeven FIFA-kopstukken opgepakt, omdat ze verdacht worden van omkoping en corruptie.

De scheidende voorzitter Blatter wil de FIFA zo snel mogelijk hervormen. Hij heeft Domenico Scala, hoofd van de ethische commissie, gevraagd die hervormingen te leiden. Daarnaast is een werkgroep in oprichting die de structurele reorganisatie moet vormgeven. Vorige week werd François Carrard, oud-directeur van het IOC, aangesteld als voorzitter. Ondertussen heeft Scala al een hervormingsplan voorgelegd waarin het bestuur wordt opgesplitst. De bestuurders moeten door het congres worden gekozen en niet door de confederaties. Scala stelt voor dat zij maximaal drie termijnen van vier jaar mogen blijven zitten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen