1017 okt '15 08:15Aangepast op 7 okt '15 13:53

EU werkt aan effectiever terugkeerbeleid

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie proberen de komende tijd overeenstemming te bereiken over de terugkeer van migranten van wie het asielverzoek is afgewezen.

ANP
ANP

Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen uit Afrikaanse landen als Niger die naar Europa zijn gekomen, maar geen recht hebben om te blijven.

De Britse krant The Times meldde woensdag dat de komende weken 400.000 mensen Europa zouden worden uitgezet. Dat getal is uit de lucht gegrepen, zei een woordvoerder van de Europese Commissie in een reactie.

Hoeveel mensen moeten terugkeren naar hun land is afhankelijk van de effectiviteit van de lidstaten, voegde hij daaraan toe. Economische migranten kunnen worden teruggestuurd, echte vluchtelingen uit landen als Syrië blijven recht houden op een asielstatus.

Actieplan

De commissie kwam vorige maand al met een actieplan over het uitzettingsbeleid. Een 'terugkeerhandboek' geeft de Europese landen adviezen hierover. De commissie heeft tot 800 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering.

Het is de bedoeling dat de Europese regeringsleiders en staatshoofden die eind volgende week bijeenkomen op een top in Brussel, een akkoord bereiken over onder meer het terugkeerbeleid. Tot die tijd schaven onder anderen de Europese bewindslieden van Justitie, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken aan de tekst.

Om landen van herkomst te bewegen mensen terug te nemen worden tal van maatregelen voorgesteld. De EU kan bijvoorbeeld enerzijds dreigen met korting op ontwikkelingshulp, maar anderzijds handelsovereenkomsten en regelingen voor visa aanbieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen