10127 apr '15 22:07Aangepast op 27 apr '15 22:30

Hollande probeert vrijwillige dienstplicht

Auteur: ANP Nieuws

ALENÇON (ANP) - Frankrijk gaat als experiment vrijwillige 'dienstplicht' invoeren.

EPA
EPA

Dit heeft president François Hollande maandag op bezoek in Bretagne aangekondigd. De eerste drie centra voor deze Vrijwillige Militaire Dienstplicht (SMV) komen bij Metz in het noordoosten, ten zuiden van Parijs en een in het zuiden van het land. Volgend jaar komen er volgens Hollande meer bij.

Het idee stamt van projecten in de overzeese gebiedsdelen van Frankrijk waar chronisch werkloze jongeren een nieuwe kans hebben gekregen, verduidelijkte de minister van Overzeese Gebiedsdelen, George Pau-Langevin. Het is de bedoeling dat jongeren die ,,ver van werk verwijderd staan'', in de centra worden opgeleid tot taken en beroepen waar behoefte aan is. De hele opleiding is op militaire leest geschoeid en moet meteen strikte discipline en wil tot plichtsvervulling bijbrengen.

Frankrijk kende een militaire dienstplicht van 1798 tot 1996. In Nederland luidde 1996 ook het einde van de dienstplicht in. Die was in ons land in 1810, onder Frans bestuur, ingevoerd.

De aankondiging van Hollande was maandag op de dezelfde dag dat Franse media nieuwe statistieken van het ministerie van Arbeid over de werkloosheid publiceerden. De werkloosheid is in maart verder gestegen en er zijn nu meer dan 3,5 miljoen Fransen die totaal geen werk hebben gehad in maart. Over een jaar genomen is dat aantal met 4,6 procent toegenomen. Als de werkzoekenden worden meegerekend die in maart toch nog in beperkte mate werk hebben gehad, dan is het aantal werklozen 5,3 miljoen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen