1015 okt '15 14:50Aangepast op 5 okt '15 16:26

Giro van start op wielerbaan Apeldoorn

Auteur: ANP Nieuws

MILAAN (ANP) - De openingstijdrit van de Ronde van Italië start in sportcomplex Omnisport in Apeldoorn.

EPA
EPA

Van daaruit moeten de renners 9,8 kilometer tegen de klok rijden, zo maakte de organisatie maandag bekend.

De organisatie doet in Milaan het parcours uit de doeken, al was er al veel bekend. Zo was al duidelijk dat er in het begin drie etappes zijn in Gelderland. Op vrijdag 6 mei is de tijdrit, daarna volgen twee ritten door de Nederlandse provincie: van Arnhem naar Nijmegen op 7 mei en een dag later in omgekeerde richting.

In de tweede etappe van 190 kilometer kunnen de renners een gooi doen naar de eerste bergpunten. Een klimmetje naar Berg en Dal (98 meter hoogte) is gecategoriseerd als een helling. De dag erna is de Posbank de enige klim in het parcours van 189 kilometer. Beide etappes lijken een prooi voor de sprinters.

Klimtijdrit

Na de eerste drie dagen op Nederlandse bodem vliegen de renners op maandag 9 mei naar Italië. Daar gaat de wedstrijd op dinsdag 10 mei verder. De eerste echte bergetappe volgt op donderdag, met finish in Roccaraso. Daarna volgt een hele reeks heuvelachtige ritten, een tijdrit in Chianti van ruim 40 kilometer en nog één kans voor de sprinters in de twaalfde etappe.

Etappe veertien van Alpago naar Corvara geldt als de koninginnenrit van de Giro, met liefst zes beklimmingen met toppen boven de 2000 meter. Alsof dat niet zwaar genoeg is, krijgen de renners in etappe 15 een bijna 11 kilometer lange klimtijdrit naar Kastelreuth voorgeschoteld.

Dak

Het klassement wordt pas bepaald in de laatste dagen van de Ronde van Italië. Etappe negentien voert van Pinerolo naar het Franse Risoul en bevat onder meer het dak van de ronde: de 2744 meter hoge Colle Dell'Agnello. Ook rit twintig, met drie zware beklimmingen in slechts 134 kilometer en met een kort klimmetje naar de finish is voer voor de grote klassementsmannen.

Op 29 mei eindigt de ronde met een vlakke rit naar Turijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen