10123 jul '15 03:30Aangepast op 23 jul '15 08:01

Grieks parlement stemt weer voor reddingsplan

Auteur: ANP Nieuws

ATHENE (ANP) - Een meerderheid in het Griekse parlement heeft ingestemd met een reeks maatregelen dat op de top van de eurozone overeen is gekomen.

EPA
EPA

Het parlement stemde in de nacht van woensdag op donderdag voor meer hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen die zijn afgesproken met de schuldeisers in ruil voor dat tweede noodkrediet.

Van de driehonderd parlementsleden moesten er 151 voor stemmen. Nog voor het eind van de stemming was die meerderheid al behaald. Uiteindelijk stemden 230 leden voor, 63 tegen en waren er vijf onthoudingen. Twee parlementariërs waren afwezig. 31 dissidenten zijn leden van Premier Tsipras' partij Syriza.

Premier Alexis Tsipras drong er voorafgaand aan de stemming op aan voor de hervormingen te stemmen. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet. Dat risico is hiermee uit de weg gegaan.

Griekenland stemde vorige week al voor een eerste pakket aan hervormingen. Toen ging het vooral om bezuinigingen en economische hervormingen. De maatregelen waarover donderdagnacht is gestemd houden onder meer in dat het juridische en bancaire systeem worden veranderd. Zo moeten rechtszaken sneller worden afgehandeld zodat het minder geld kost en moet in de wet worden opgenomen dat belastingbetalers niet opdraaien voor de problemen als Griekse banken omvallen.

Het nieuwe noodkrediet dat Griekenland krijgt in ruil voor de hervormingen bedraagt 86 miljard euro. Nu het parlement in Athene akkoord is met de maatregelen, kunnen de onderhandelingen over het verstrekken van noodkredieten serieus beginnen.

Terwijl het parlement stemde voor de maatregelen, waren duizenden Grieken buiten aan het demonstreren tegen de hervormingen. Veel inwoners hebben het door de vele bezuinigingen moeilijk.

Toch is het leed nog niet voorbij. Over de meest impopulaire 'pijnpunten' moet nog worden gestemd in augustus. Het gaat dan om het afschaffen van het vervroegd pensioen en het verhogen van de belasting voor boeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen