1019 apr '15 10:21

Gemiddeld prijspeil stijgt

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De consumentenprijzen in Nederland zijn in maart met gemiddeld 0,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

ANP
ANP

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

In februari was de inflatie 0,2 procent op jaarbasis, herzien van een eerdere melding van 0,1 procent. In januari was de inflatie met 0 procent nog het laagst in 27 jaar.

Volgens het CBS had vooral de stijging van de benzineprijs een verhogend effect op de inflatie. ,,Goedkopere olie zorgde in januari nog voor een sterke daling van de de prijzen van autobrandstoffen. De prijs aan de pomp is sinds februari weer aan het stijgen''. Vorige maand was benzine nog altijd 6 procent goedkoper dan een jaar eerder, maar in februari was de prijsdaling op jaarbasis nog groter.

HICP

Wanneer de prijzen van energie, voeding, alcohol en tabak buiten beschouwing worden gelaten, steeg de inflatie met 0,1 procentpunt tot 1 procent. De prijsontwikkeling bij energie en voeding verloopt doorgaans grillig, terwijl de prijzen van alcohol en tabak regelmatig worden beïnvloed door belastingmaatregelen.

Volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) steeg de inflatie in maart naar min 0,3 procent in vergelijking met een gemiddelde van min 0,1 procent in de eurozone. Daarmee was de inflatie voor de vierde maand op rij zowel in Nederland als de eurozone negatief. De Europese meetmethode wijkt af van die van het CBS omdat geen rekening wordt gehouden met de kosten van de eigen woning.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen