1016 mei '15 10:01Aangepast op 6 mei '15 19:02

'Duitsers planden dit weekeinde aanslag'

Auteur: ANP Nieuws

KARLSRUHE (ANP) - Vier nationalistische Duitsers die woensdag zijn opgepakt, wilden mogelijk dit weekeinde al een terroristische aanslag plegen.

ANP
ANP

Dat meldde het Duitse persbureau DPA op basis van informatie uit veiligheidskringen. Over het precieze doel is niets bekend.

De vier werden gearresteerd omdat ze aanslagen op fundamentalistische moslims, moskeeën en asielzoekerscentra zouden hebben beraamd. Het gaat om drie mannen (56, 47 en 39) en een vrouw (22). Zij hadden al explosieven, maar het is nog niet duidelijk hoe concreet hun plannen waren.

Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie laten weten. De woningen van de verdachten en vijf anderen zijn doorzocht. Daarbij zijn zware explosieven in beslag genomen. De vijf anderen zijn niet gearresteerd, maar het onderzoek tegen hen loopt nog.

Groepering

De Duitse politie heeft een grote actie uitgevoerd in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Beieren, Saksen, Rijnland-Palts en Mecklenburg-Voor-Pommeren. Daarbij waren ongeveer 250 agenten betrokken.

De vier zouden eind vorig jaar een groepering hebben opgericht, de Oldschool Society. De 56-jarige verdachte was president daarvan, de 39-jarige gold als vicepresident.

Neonazi's

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben onbekenden een asielzoekerscentrum in aanbouw in brand gestoken. Dat gebeurde in de deelstaat Rijnland-Palts. Of er een verband is met de vier arrestanten, is nog niet duidelijk. Vorige maand werd brand gesticht in een ander onderkomen waar asielzoekers zouden worden ondergebracht. Dat gebeurde in het oosten van Duitsland.

Duitsland let extra op neonazi's sinds het ontdekken van een extreem rechtse groepering, de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). De leden vermoordden tussen 2000 en 2007 tien mensen, vooral allochtone Duitsers. De autoriteiten dachten lang dat het ging om criminele afrekeningen in Turkse milieus. Later bleek dat de politie niets had gedaan met aanwijzingen dat extreem rechts achter de moorden zat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen