1014 mei '15 10:40Aangepast op 4 mei '15 11:05

Uber-chauffeur in België veroordeeld

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - In België is maandag een Uber-chauffeur veroordeeld omdat hij taxidiensten aanbood zonder een taxivergunning.

EPA
EPA

Volgens de rechtbank is er sprake van ,,inbreuk op de taxiwet''. Het was de eerste keer dat een Uber-chauffeur voor de politierechter moest verschijnen in België, meldden Vlaamse media.

Vorig jaar besliste een rechter dat Uber, een app waarmee particulieren autoritjes aanbieden, geen ritten meer mocht aanbieden in Brussel. Daarop werden auto's van Uber-chaffeurs in beslag genomen en moest eind maart de eerste chauffeur voor de rechter verschijnen.

De rechter ging niet mee in het argument van de verdediging dat het ging om een overeenkomst tussen de chauffeur en de gebruiker van de app. Er was volgens de politierechter sprake van betaald personenvervoer en niet van autodelen.

Betaling

,,Om van autodelen te spreken, moet er sprake zijn van eenzelfde traject dat samen wordt afgelegd en mag er geen sprake zijn van betaling", aldus de rechter. ,,Uber voldoet niet aan die twee criteria." De dienst is volgens de rechter een taxidienst en dus moeten de chauffeurs voldoen aan de taxiregels.

De man kreeg nog geen straf opgelegd, maar als hij opnieuw de fout ingaat moet een rechter zich opnieuw over de zaak buigen en kan hij alsnog een straf krijgen (zogeheten opschorting van straf). Wel werd zijn auto verbeurdverklaard.

Onder vuur

De komende weken zullen meer Uber-chauffeurs voor de rechter in België moeten verschijnen.

In veel landen ligt de taxiapp Uber onder vuur. Ook in Nederland is de dienst verboden en zijn er al chauffeurs veroordeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen