10122 sep '15 13:37

Koenders: massaal geld voor vluchtelingen

Auteur: ANP Nieuws

HAOUCH AL-HARIME (ANP) - Van Europa ,,en dus ook van Nederland'' moet ,,massaal geld'' naar het Midden-Oosten voor de opvang van Syrische vluchtelingen.

ANP
ANP

Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag tijdens een bezoek aan Syrische vluchtelingen in Libanon.

Het geld moet gebruikt worden zodat de vluchtelingen in de regio ,,een toekomst hebben''. Het kabinet stelde onlangs 110 miljoen euro beschikbaar, maar daar zal het niet bij kunnen blijven.

Europese ministers spreken later dinsdag in Brussel over de vluchtelingenproblematiek, woensdag wordt daar een speciale Europese top aan gewijd. Er moeten in de EU betere afspraken worden gemaakt over het geven van geld, vindt Koenders. Op dit moment is het zo dat sommige lidstaten veel doneren, terwijl anderen bijna niets geven.

Saudi-Arabië

Ook de rijke landen in de regio moeten meer doneren, voegde hij eraan toe. ,,Saudi-Arabië kan nog wel wat meer doen.''

Volgens Koenders is de situatie voor de vluchtelingen ,,uitermate urgent''. Met het geld moet onder meer onderwijs worden bekostigd. De bewindsman vreest anders voor een verloren generatie. Ook moeten vluchtelingen kunnen werken, anders ,,gaan ze radicaliseren''.

Samenwerking

De samenwerking tussen Europa en de opvanglanden in de regio kan volgens hem ,,veel beter''. Met het geld moet ook de plaatselijke bevolking en economie worden geholpen.

Koenders wilde met eigen ogen de situatie van de vluchtelingen aanschouwen. ,,Ik schrik er wel even van'', zei hij over de omstandigheden. Over heel Libanon zijn er honderden van dat soort kampjes. ,,De mensen willen terug en in de tussentijd moeten ze hier een beter bestaan krijgen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen