10124 jul '15 16:22

Melk kostendekkend na akkoord minimumprijs

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Franse melkproducenten krijgen 4 cent per liter meer voor hun melk om te voorkomen dat ze verlies lijden.

ANP
ANP

Dit hebben vertegenwoordigers van zuivelboeren, de zuivelindustrie en de distributieketens vrijdag op het ministerie van Landbouw in Parijs afgesproken.

De verhoging van de minimumprijs geldt tot december en komt tijdens grote onrust onder veehouders. Protesterende veehouders hebben van maandag tot vrijdag op tal van plaatsen in Frankrijk, vooral in Normandië en rond Lille, Lyon Clermont-Ferrand met tractoren en autobanden wegen geblokkeerd.

De veehouderij is in een diepe crisis mede door het wegvallen van de ooit gulle Europese steun aan boeren. Volgens de Franse veeboeren is er ook oneerlijke concurrentie uit andere Europese landen. De minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, heeft donderdag Europese collega's gebeld over de crisis. Ze komen 7 september bijeen. Volgens de krant Le Monde verdient een Franse veeboer 3,70 euro aan een kilo rundvlees en kost de productie hem 4,50.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen