10123 mrt '15 09:09

Wegen Parijs uitzonderlijk leeg door verbod

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - De ochtendspits in Parijs stelde maandag voor een keer maar weinig voor.

Om de ernstige luchtvervuiling terug te dringen, heeft burgemeester Anne Hidalgo besloten dat alleen voertuigen met een oneven getal in het kenteken in de Franse hoofdstad en 22 omliggende gemeenten de weg op mogen. Het openbaar vervoer is bovendien gratis. Volgens Hidalgo was door de maatregel 's morgens 40 procent minder verkeer op de weg.

Volgens Franse media houden 750 agenten in de gaten of automobilisten zich aan het besluit houden. Overtreders worden met een boete van 22 euro bestraft. Zij moeten omkeren en de stad weer uitrijden.

Er zijn wel talrijke uitzonderingen. Zo mogen auto's met meer dan drie inzittenden, elektrische wagens en andere schone auto's wel de straat op. Ook voor taxi's en ambulances geldt de maatregel niet. Het afgelopen weekeinde was het openbaar vervoer ook al gratis.

Vorig jaar nam Parijs dezelfde maatregel om de smog tegen te gaan. Toen verbeterde de luchtkwaliteit binnen een dag zodanig dat het gedeeltelijke rijverbod weer werd opgeheven. Ook nu worden de beperkingen dinsdag weer opgeheven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen