10124 apr '15 11:23Aangepast op 24 apr '15 11:49

Kamp: we moeten mensen wel gas leveren

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat rustig bekijken of er gas mag worden gewonnen op of voor de kust van Terschelling.

In reactie op de kritiek op de mogelijke boringen in het Waddengebied zei hij vrijdag dat ,,we mensen wel gas moeten leveren''.

Hij zal de regels zorgvuldig toepassen. Tegen de mogelijke gaswinning op Terschelling bestaat veel weerstand. De gemeenteraad van het eiland heeft zich er ook tegen gekeerd.

Ook de Tweede Kamer ligt voorlopig dwars. Een meerderheid roept het kabinet op alle vergunningen voor proefboringen of gaswinning in en bij de Waddenzee en de Waddeneilanden op te schorten tot er een nieuwe energievisie van het kabinet is en de Kamer deze eind dit jaar heeft besproken. Regeringspartij PvdA zal dinsdag een motie van die strekking van de Partij voor de Dieren steunen.

Vergunning

,,Ik zou wel een keer willen meemaken dat de Kamer zich ergens voor uitsprak. Dat gas hebben we natuurlijk wel nodig. Iedere week hoor ik weer dat we ergens tegen zijn'', zei Kamp voorafgaande aan de ministerraad. ,,De Kamer heeft zich tegen schaliegas uitgesproken, de gaswinning in Groningen moet drastisch naar beneden en kleine velden mogen niet geopend worden. Ondertussen moeten we mensen wel gas leveren, zodat de huizen verwarmd kunnen worden, je eten kunt koken, we elektriciteit hebben en de fabrieken kunnen draaien die gas als grondstof gebruiken.''

Tulip Oil heeft een vergunning aangevraagd voor boringen bij Terschelling, maar liet eerder deze week weten dat de eerste boring pas op zijn vroegst in het winterseizoen van 2016/2017 plaatsvindt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen