10125 mei '15 07:41

Bijna 140 massagraven in Maleisië gevonden

Auteur: ANP Nieuws

WANG KELIAN (ANP) - In het noorden van Maleisië zijn 139 massagraven gevonden bij de Thais-Maleisische grens.

Archieffoto EPA
Archieffoto EPA

In een aantal graven liggen meerdere lijken, aldus een Maleisische politiechef maandag. Het gaat waarschijnlijk om de lichamen van migranten die het slachtoffer zijn geworden van mensensmokkel. De graven werden gevonden op 28 plekken waarvan wordt vermoed dat daar kampen van mensensmokkelaars waren gevestigd en vluchtelingen werden vastgehouden.

Maleisië doet al een tijdje onderzoek naar de massagraven bij de grens met Thailand. In dat land werd begin mei al een massagraf ontdekt met 26 lijken erin. Zondag werd bekend dat er graven in Maleisië waren gevonden. Een lag op slechts 100 meter afstand van het graf dat in Thailand is gevonden. Het was dit weekend nog onduidelijk om hoeveel lijken het gaat. Eerder werd gesproken van honderd tot enkele honderden. Een speciaal team is maandag begonnen met het opgraven van de lichamen.

Vluchtelingencrisis

De Maleisische premier Najib Razak zei dat er ook een lichaam is gevonden dat nog niet was begraven. Hij heeft beloofd tot op de bodem uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de dood van deze mensen.

Zuidoost-Azië kampt op dit moment met een vluchtelingencrisis. Duizenden moslimimmigranten zijn per boot gevlucht uit hun overwegend boeddhistische thuisland Myanmar. Velen vallen ten prooi aan mensensmokkelaars die ze opsluiten in de jungle en vervolgens families vragen om losgeld in ruil voor hun vrijlating.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen