10127 mei '15 14:44

Belgisch luchtruim beperkt open

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Het Belgische luchtruim is sinds 14.00 uur weer beperkt opengesteld.

EPA
EPA

Een beperkt aantal vluchten van en naar Brussel kan weer gebruik gaan maken van het Belgische luchtruim, dat wegens een stroomstoring bij luchtverkeersleider Belgocontrol uren gesloten was. Eurocontrol, de organisatie die het Europese luchtverkeer op grote hoogte controleert, maakte dit bekend via sociale media.

Het vliegverkeer zal geleidelijk weer op gang komen. Voorrang wordt gegeven aan vluchten die al in de lucht zijn en over België heen moeten, dan volgen landende toestellen.

Een eerste vlucht, naar het Amerikaanse Newark, is al vertrokken, meldde Brussels Airport, de nationale luchthaven bij Zaventem. In de vertrekhallen zitten duizenden reizigers, wiens vlucht werd geannuleerd, omgeleid of flinke vertraging heeft.

Overbelasting

Het luchtruim was tot 24.500 voet (8000 meter) gesloten voor al het luchtverkeer. Vliegtuigen konden dus niet landen of stijgen. Boven die hoogte kon er wel worden gevlogen.

Eurocontrol leidt alle vluchten op grote hoogte, Belgocontrol heeft de leiding tot 24.500 voet over alle toestellen.

De stroomstoring bij Belgocontrol werd vermoedelijk veroorzaakt door overbelasting van het elektriciteitsnet. Ook noodsystemen en -generatoren sloegen niet aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen