10113 mrt '15 09:36Aangepast op 13 mrt '15 17:04

Zweeds OM mag Assange in ambassade verhoren

Auteur: ANP Nieuws

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse Openbaar Ministerie gaat WikiLeaksoprichter Julian Assange in Londen verhoren.

EPA
EPA

Aanklager Marianne Ny maakte vrijdagochtend in Stockholm bekend dat de verdachte ook gevraagd wordt om DNA af te staan. Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting.

Het Scandinavische land vroeg Groot-Brittannië om uitlevering van de Australiër maar hij zocht zijn toevlucht in de ambassade van Ecuador. Assange is bang dat Zweden hem uitlevert aan de Verenigde Staten. Washington zoekt hem in verband met de publicatie van vele duizenden geheime documenten op de site WikiLeaks.

De Zweedse advocaat van Assange verwelkomt de stap van de aanklagers. ,,Hij is nu bereid zijn volledige medewerking te verlenen aan het verhoor. Dit is een grote overwinning voor hem'', zei hij tegen de BBC. Of Assange ook DNA zal afstaan is nog onzeker. De Britse politie heeft al DNA-bewijs van de WikiLeaksoprichter.

Kwalitatief onvoldoende

Assange heeft naar eigen zeggen het OM in het verleden herhaaldelijk aangeboden om verhoord te worden in de ambassade. De Zweedse aanklagers gingen daar toen niet op in. Ze waren - naar Ny nu zegt - bang dat een dergelijk verhoor kwalitatief onvoldoende zou zijn. De aanklager blijft die mening toegedaan maar kan naar eigen zeggen nu niets anders meer. ,,De tijd tikt weg en daarom moet ik kwaliteitsverlies in het onderzoek accepteren en het risico nemen dat het verhoor geen vooruitgang oplevert voor het onderzoek'', aldus Ny.

Het Openbaar Ministerie lijkt te handelen onder druk van de Zweedse Hoge Raad. Die bepaalde dat het OM moet aangeven wat het verder gaat doen in de zich al jaren voortslepende zaak. De hoogste rechters buigen zich momenteel over de vraag of het arrestatiebevel tegen Assange nog wel overeind kan worden gehouden.

Gerelateerde artikelen