1017 nov '15 17:15

Van der Haar Europees kampioen veldrijden

Auteur: ANP Nieuws

HUIJBERGEN (ANP) - Lars van der Haar mag zich de eerste Europees kampioen veldrijden bij de profs noemen.

ANP
ANP

In een spannend onderling duel met de Belgische topfavoriet Wout van Aert op het EK-parcours in Huijbergen (Noord-Brabant) maakte de Nederlander in de slotronde het verschil. Het brons ging naar de de Belg Kevin Pauwels.

Voor het eerst werd zaterdag het Europees kampioenschap veldrijden voor eliterenners gehouden. Tot dusver werd het EK alleen georganiseerd voor junioren, beloften en vrouwen.

De Fransman Clement Venturini nam vanaf de start het initiatief en kreeg steun van de Belgen Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. De kopgroep werd snel bijgehaald door de groep met de favorieten. Vanthourenhout en Sweeck wisten het tempo van de topfavorieten Van Aert en Van der Haar nog het langste te volgen, maar vanaf de vierde ronde ontwikkelde zich de voorspelde tweestrijd tussen de Belg en de Nederlander.

Slippertjes

Van der Haar wist de aanvallen van zijn concurrent te pareren, tot in de zesde ronde toen de 21-jarige Belg het verschil maakte op de zanderige loopstroken bergop en een flinke voorsprong nam. Na mechanische problemen bij Van Aert in de volgende ronde knokte de kleine coureur uit Woudenberg zich onverwacht terug.

In de slotronde koos Van der Haar de aanval. Na twee slippertjes van zijn belager nam hij ook een voorsprong. Van Aert kon het gat niet meer dichten, gaf zich gewonnen en eindigde uiteindelijk met achttien seconden verschil als tweede.

Gerelateerde artikelen