1011 okt '15 15:17

Merkel wil Bundeswehr in Afghanistan houden

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - Bondskanselier Angela Merkel wil de Bundeswehr langer in Afghanistan laten opereren.

EPA
EPA

Aanleiding is de plotselinge activiteit van de Taliban, die maandag onverwacht de noordelijke provinciehoofdstad Kunduz innamen. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel donderdag.

De Duitse soldaten in Afghanistan zouden nu tot na 2017 moeten blijven. De regering in Berlijn is bezorgd over de kracht van het Afghaanse regeringsleger. Dat zou niet opgewassen zijn tegen de Taliban. Voor de herovering van Kunduz moesten in allerijl extra eenheden worden aangevoerd en verleenden Amerikaanse soldaten bijstand. Merkel heeft over het aanblijven van de Duitse soldaten al overlegd met de Amerikaanse president Barack Obama.

Laait de strijd in Afghanistan op, dan vreest Duitsland bovendien voor een nieuwe golf vluchtelingen. Minister Gerd Müller van Ontwikkelingssamenwerking schat het aantal Afghanen dat in dat geval op weg naar Europa zou gaan op een miljoen.

Er verblijven momenteel nog 13.000 buitenlandse soldaten in Afghanistan, die leger en politie adviseren en opleiden. Eind 2016 moet die taak zijn afgerond. Duitsland heeft momenteel nog 860 soldaten in Afghanistan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen