10123 nov '15 17:21

Meisje zag Van der Stoep 'als oom of broer'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Oud-Europarlementariër Daniel van der Stoep (35) heeft nooit seksuele bedoelingen gehad met de dochter van zijn oud-medewerkster, en hij heeft daar ook nooit op aangedrongen.

ANP
ANP

Dat houdt zijn advocate Carene van Vliet vol.

Het meisje zag Van der Stoep als oudere broer of een oom, de moeder zag hem als haar kleine broertje. Dat blijkt uit verklaringen die het meisje en haar moeder vorig jaar hebben afgelegd bij de politie. Van der Stoep moet dinsdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen omdat justitie hem ervan verdenkt dat hij meerdere minderjarige meisjes tot seks wilde bewegen door hen cadeautjes te beloven. Met de dochter van zijn medewerkster zou dit gespeeld hebben van september 2012 (het meisje was toen nog net geen vijftien) tot begin 2014.

Maandag vertelde de moeder tegen het AD dat Van der Stoep ,,lange tijd en aanhoudend'' heeft aangedrongen op seks met haar dochter. ,,Dat staat haaks op de verklaringen die mevrouw en haar dochter hebben afgelegd'', aldus Van Vliet.

Wasgoed

Uit die verklaringen, die zijn ingezien door het ANP, blijkt dat de betreffende dochter wekelijks het wasgoed van Van der Stoep streek en daarvoor betaald kreeg. Daarnaast nam hij haar meerdere keren mee uit shoppen en uit eten. Ook kreeg ze wel eens geld als hij in het casino wat had gewonnen. Ze hadden ook veel contact via telefoon en Whatsapp. Ze gaven elkaar dan koosnaampjes en zeiden dat ze van elkaar hielden.

Het meisje verklaarde dat ze al dat geld kreeg ,,omdat hij veel om ons geeft. Hij wil dat wij het goed hebben. Hij weet dat we het moeilijk hebben gehad''. Volgens haar verlangde Van der Stoep daar niets voor terug. Haar moeder typeerde hem als ,,betrouwbaar, zorgzaam en ondersteunend''. Als hij geld gaf aan haar dochter, besprak hij dat altijd eerst met haar.

Tongen

De verdachte zou over een schuld van 150 euro gezegd hebben dat het meisje dat kon omwisselen voor drie minuten tongen. Daarmee geconfronteerd door de politie, reageert het meisje dat hij toen te veel gedronken had. ,,Dat zou hij echt niet menen. De dag erna zegt hij dan sorry. Ik was echt pissig.''

De moeder verklaarde dat niet alleen het betreffende meisje, maar ook haar broer en zus regelmatig cadeaus kregen van de oud-Europarlementariër.

Van der Stoep zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid. Later richtte hij de eurosceptische partij Artikel 50 op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen