10122 apr '15 22:56Aangepast op 22 apr '15 23:33

Dreigement aan toch opvangende gemeenten

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten die straks geen opvang meer mogen verzorgen maar dat toch blijven doen, dreigen te worden gekort op hun budget voor integratie van nieuwkomers.

ANP
ANP

Dat staat in de brief van het kabinet.

Premier Mark Rutte wilde woensdagavond tijdens een rechtstreeks op televisie uitgezonden persconferentie niets zeggen over deze dwangmaatregel, omdat hij dan ,,meteen bij de ongezellige kant'' van het coalitieplan voor de opvang van illegalen zit.

Een aantal gemeenten heeft op dit moment noodvoorzieningen voor uitgeprocedeerden getroffen. Degenen die daar niet-rechtmatig zitten, zijn uit het zicht van de verantwoordelijken voor het terugkeerbeleid. Dat wil het kabinet niet en daarom wil het de opvang van uitgeprocedeerden concentreren in Ter Apel en de vijf grootste steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Daar kunnen de uitgeprocedeerden wel in een nieuwe ,,voorfase'' . De vreemdeling krijgt daarin even de ruimte en ook algemene informatie. Het is een voorbereiding op het daadwerkelijk realiseren van het vertrek.

Het kabinet wil afspraken maken met de gemeenten over het nieuwe opvangplan. Als Rutte nu al in het openbaar iets zou zeggen over de dwangmaatregel die het kabinet achter de hand houdt, draagt dat volgens hem niet bij aan het sluiten van een zogeheten bestuursakkoord. De plannen houden ook in dat de opvangvoorzieningen in andere dan de zes aangewezen plaatsen dicht moeten. VVD en PvdA hebben afgesproken dat die sluiting moet worden gehandhaafd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen