10127 mrt '15 17:37Aangepast op 27 mrt '15 18:30

Geraint Thomas wint E3 Harelbeke

Auteur: ANP Nieuws

HARELBEKE (ANP) - Geraint Thomas heeft vrijdag de Belgische semiklassieker E3 Harelbeke gewonnen.

Archieffoto EPA
Archieffoto EPA

De Britse wielrenner van Team Sky reed in de slotfase van de ruim 215 kilometer lange koers, ontsierd door tal van valpartijen, weg bij zijn medevluchters Zdenek Stybar uit Tsjechië en de Slowaak Peter Sagan. Hij kwam solo over de finish.

Stybar bleef nog uit de greep van de eerste achtervolgende groep. Sagan, die gehoopt had dat ze gedrieën zouden aankomen om dan zijn snelheid te tonen, was echter volkomen leeg. De sprint om de derde plaats werd gewonnen door de Italiaan Matteo Trentin, voor de Noor Alexander Kristoff. Niki Terpstra was de beste Nederlander, veertiende.

Het sterke drietal dat de finale kleur gaf, koos op de kasseien van de Oude Kwaremont de aanval en nam op weg naar de finish veertig kilometer verderop snel een geruststellende voorsprong. Thomas, Stybar en Sagan presenteerden zich daarmee bovendien als serieuze kanshebbers voor de Ronde van Vlaanderen, zondag over een week. De pogingen van met name de renners van BMC, onder wie Greg Van Avermaet, de koplopers te achterhalen liepen op niets uit.

Vier kilometer voor de streep zette Thomas aan. De tweevoudig olympisch baankampioen op de ploegachtervolging realiseerde zich natuurlijk dat het voor hem geen zin had de rappe Sagan mee naar de streep te brengen. Hij wachtte, als tijdrijder van naam, dan ook niet al te lang met zijn demarrage. Die was hard en meteen beslissend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen