10115 apr '15 08:18

Nokia koopt Alcatel-Lucent voor 15,6 miljard

Auteur: ANP Nieuws

ESPOO (ANP) - Nokia heeft overeenstemming bereikt met Alcatel-Lucent over een krachtenbundeling.

EPA
EPA

De Finse fabrikant van netwerkapparatuur neemt zijn Franse branchegenoot volledig over voor 15,6 miljard euro aan eigen aandelen.

Dat maakte Nokia woensdag bekend. Tegelijkertijd bevestigde het bedrijf dat gekeken wordt naar een mogelijke verkoop van de kaartendivisie HERE, een concurrent van de Nederlandse navigatiespecialist TomTom. Of die strategische herbezinning tot een daadwerkelijke verkoop leidt, moet nog blijken.

Nokia en Alcatel-Lucent hebben samen wereldwijd ruim 110.000 mensen op de loonlijst. Zij behaalden vorig jaar een gezamenlijke omzet van bijna 26 miljard euro en een operationele winst van 2,3 miljard euro. De fusie leidt volgens de twee bedrijven tot kostenvoordelen die oplopen tot 900 miljoen euro per jaar in 2019.

Het fusiebedrijf gaat Nokia Corporation heten en zal vanuit Finland geleid worden door topman Rajeev Suri van Nokia. Het komt voor twee derde in handen van de huidige aandeelhouders van Nokia, die van Alcatel-Lucent krijgen een derde van de aandelen. De overname wordt naar verwachting in de eerste helft van 2016 afgerond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen